Yhdessä tekeminen on mukavaa

Yhdessä tekeminen on mukavaa

torstai 12. maaliskuuta 2015

Moottoriajoneuvoja ja hallintaa, kieltojen opetusta

Kelkkoja, hiihtäjiä, toisia koiria oli tällä kertaa liikenteessä jäällä. Kelkat kohdattiin kaikista lähimpänä, kun käveltiin kelkkareittiä pitkin.

Hiihtäjät ohitellaan jo ihan, kuin niitä ei olisikaan. Pikkuhiljaa aletaan siirtymään lähemmäksi hiihtäjiä. Katsotaan mitä tulee vielä ei ihan ladulle mutta ladun viereen (noin 50 metriä  ladusta) on seuraaava suunitelma. Aloitellaan varmaan liinan kanssa

Kehrä istuu nyt jo valmiiksi viereen odottamaan rauhallisesti kelkkoja havannoiden, kun siirrytään hieman sivuun odottamaan kelkkojen ohi menoa. Se on koko ajan vapaana
Myrsky pari kertaa pikku nykäisyn yritti kelkkojen suuntaan (oli vapaana mutta minun käsien välissä) kielsin nappasin kiinni ja löysäsin saman tein ja taas oli ihan rennosti istumassa ja kattoi loput ihan rauhassa, josta saikin samalla palkkaa. Hyvin pieni reaktio oli Myrskyllä.  Otti  vähän kuin olan kohautuksella, että ei sitten  :)  toistojakin tuli sopivasti 4 kpl  kelkoille. Seuraavaksi otetaan liinan kanssa kävellen kelkkaohituksia. 

Vastaan tulevat koirat ovat vielä hiihtoladulla 100m -250 m päässä. Juuri sopiva matka aluksi pennun sietokyvylle totella vapaana. Se havannoi ladulla kulkevat koirat , mutta  parin ekan kiellon jälkeen ei ole menossa sinne. Ekoilla kerroilla vahvistettiin palkalla kiellon tottelemista. Nyt riittää pelkkä rauhallinen sanominen kiinnostavimmissa ohituksissa. Muutoin se on hyvin itsenäinen eikä haittaa jäädä useammankaan sadan metrin päähän kaivelemaan hajuja.

Selkeästi keskittyminen ei sanan opettamiseen ja oikean tunnetilan opettamiseen kiellon aikana jo  heti  tulosta lähtien  on tuottanut tulosta. Jo pikkupennusta lähtien Myrskylle on opetettu mitä kielto merkitsee ja että kiellon totteleminen mahdollistaa palkkiolle. Palkkion suuruus/tärkeys on ollut harjoituksien kulmakivi, kuin myös paine kiellon tottelemattomiuudesta.  Loppupeleissä kielto ei aiheuta pennussa negatiivistä tunnetilaa, vaan miellyttävyyden tunteen palkkion mahdollisuudesta. Tärkeää tässä kuitenkin on että se on oppinut mitä kielto tarkoittaa. Olen nyt onnistunut kertomaan sille loogisesti tarkoituksen ilman että Myrsky siitä paineistuu. 

Tämän kiellon sisartaito minusta on lähellä olon rauhan opettaminen. Eli vaikka pentu kokisikin kielon yhteydessä painetta rauha tullee läheltä. Silloin sillä ei ole tarvetta etsiä rauhaa muualta eikä se paineistu kiellosta.

Toki vallaton pentu vielä on tottelematon etenkin kun se pääsee kiihtymään ja riittävän kauas. Kun ärsyke on riittävän kova ei pentu pysty kuulemaan kaukana olevia kieltoja. Siksi alussa pyritään pitämään ärsykkeitä riittävän kaukana ja minut riittävän lähellä tai varmistuksena liina kun ärsyke on  lähellä.  Tottelemattomuuden ennalta ehkäisy tuottaa huomattavan paljon kunhan sen välissä vapautetaan koiraa joko tekemään oikea tai väärä ratkaisu. Liina ei siis saa olla jatkuvasti tiukalla. Pennulla pitää olla vapauden tunne. Liina on varuilta apu toppaamaan, kun se tekee väärän ratkaisun.
Palkkio sitten on tietenkin sitä varten, kun se tekee oikean ratkaisun.

On myös valittava mitkä taistelut on mahdollista voittaa. Ei kannata kieltää, jos on varma, että koira ei kuitenkaan tottele. Tämä se onkin hankalaa, kun tilanteet tulee nopeasti ja suun kiinni pitäminen ei ole meikäläisen vahvoja puolia. 

Paimenuksesta ja mettälenkeiltä meille tuttu taka käsky näyttää olevan  noille tytöille sellainen hallinta käsky, jossa ohitellaan rauhassa niin kelkat, ihmiset, autot, hiihtäjät, hevoset ja suurimmalla osalla koiratkin myös ihan läheltä. Sitä varmaan alan opettamaan nyt myös Myrskyllekin. Tai olen jo alkanutkin jonkin verran. Nyt kun olen sairastellut niin osat lenkeistä olen käyttänyt kelkalla varsinkin, kun nuo isommat vaativat myös  tasaista vähän vauhikkaampaa reeniä. Myrsky on ollut osalla kelkkareeneistä jo mukana ja paimensauva on erinomainen väline pysäyttämään ennen tätä pikkutien ylitystä kelkkareitiltä pihatielle. Samalla tulee tottumista sauvapaineeseen ja vanhemmat koirat näyttävät mallia kuinka sauvapaine vältetään.


  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti