Yhdessä tekeminen on mukavaa

Yhdessä tekeminen on mukavaa

Esineen ilmasun opettaminen

Meillä on tälläinen pitemmän kaavan reeni

Itselläni on koira  (Usva) joka ei lähtökohtaisesti ole ollut kiinnostunut esineistä pätkääkään. Noudon opettaminenkin oli pitkällisen  kärsivällisen harjoituksen tulos. Namilla opetettu temppu, jossa koiralla oli vielä hirvittävä kompastuskivi maasta kapulan ottaminen. Sentti kerrallaan sitten mataloitin kapulan ottamista ja välillä helpotettiin painetta ottamalla taas helpommasta paikasta.

Vaihe 1
Opetin siis noudon loppuun asti

Vaihe 2
Sitten opeteltiin nostamaan erilaisia helppoja pehmeitä esineitä  olkkarin lattialta. Päivän ruoka tuli tästä hommasta silloin, kun tätä reenattiin. Sitten pikkuhiljaa kovempiin ja hieman epämiellyttäviin esineisiin. Epämiellyttävän esineen nostosta koko ruoka.

Välihuomautus
Jäljestetty on jo pikkupennusta lähtien välillä enenmmän ja välillä vähemmän  kausiluontoisesti. Usva on jo siis 5 vuotias. Jäljestää puhdasta jälkeä ruokapalkka jäljen päässä. On tehty sekä metsäjälkeä että peltojälkeä.

Vaihe 3 Siirrytään ulos esineiden kanssa
Pihalle tein nurmikolle noin  5mx5m tallatun alueen. Ensimmäiset harjoitukset oli että heitin lelun, sukkapallon tai muovipurkin, jossa ruokaa sisällä. Alussa annoin samantein käskyn etsiä  ja myöhemmin  luvan kanssa sai hakea. Minulle tuomisesta herkkupalkkio tai minulle kun toi  purkin avasin namit sieltä. Tällä tavalla tein esineistä meidän yhteisiä. Koira oppii tarvitsemaan minua esineitten kanssa. Seuraava harjoitus namipurkkeja viety tallatulle nurmialueelle, niin että koira odottaa paikallaan. Tässä hallinnalla nostetaan virettä esineeseen ja yhdistetään etsi käsky samalla. Teen vale pudotuksia, jotta koira joutuu oikeasti käyttämään myös nenäänsä etsiessään esinettä . Alussa ruoan haju yhdistyy esineeseen. Lopuksi sama purkki, sukkapallo puhtaana ja palkkio kädestä. Esine aina samassa kädessä mistä palkkio annetaan koiralle. Lopuksi valmiiksi piilotettu esine koira odottaa sisällä. Rutiineista tietää että olen menossa piilottamaan esineitä ja vire nousee jo sisällä. Ei meinaa malttaa hillitä itseään ulos päästessä ja etsintä käskyn odottaminen vaikeaa. Tässä vaiheessa tunnetila esineille oli jo vaihtunut onnistuneesti.


Vaihe 4 Yhdistetään jälki ja esineen nosto
Puhdas jälki ja palkkio vain esineiltä. Ensimmäisessä vaiheessa alussa hieman jarruttelua esineelle, mutta pyrin siihen että koiralla on halu löytää esine ja yritän poimia sen omatoimista nostamista mahdollisimman äkkiä. Alussa tarkoituksen mukaisesti haen aktiivista ilmasua esineisiin jäljelläkin, jotta saan nostettua koiran virettä toiminnallisella ilmaisulla ja hyväksi käyttämään pelkässä esine harjoittelussa saalistamista, vaikkakin Usvalla saalistushalu nousee vain kun se osaa yhdistää ruoan esineen karkaamiseen. Pääasia tässä on kuitenkin, että esineistä on tehty nyt sille erittäin tärkeitä. Nyt sen vire nousee liikaakin, jos esineitä on liian tiuhaan jäljellä.  Alamme hakemaan vireen laskua harjoituksilla, että saadaan se laskemaan tasolle, jossa kykenee kekittymään hyvin. Tämä saadaan pitemmällä jäljestyspätkällä esineiden välissä ja pitemmillä jäljillä kokonaisuudessaan ja riittävillä rauhoittumispätkillä ennen kuin pääsee jatkamaan jäljestämistä esineen jälkeen. Kun koiran vire on oikeanlainen esineelle  se vauhdillakin mennessään  askeleen -kaksi askelta ohittaessaan palaa takaisin etsimään esinettä. Koiran mielestä sitä ei voi ohittaa.   

Vaihe 5 aktiivisesta passiiviseen (tästä tarkemmin raporttia, kun päästään tähän asti)
Aletaan pikkuhiljaa siirtämään aktiivista ilmasua vähemmän aktiiviseksi ja lopulta passiiviseksi. Tavoite kuitenkin olisi, ettei se ole pelkkä temppu mennä maahan ennen esinettä vaan siihen olisi kytketty oikeanlainen tunnetila jännittynyt patoaminen, josta vapautus palkkiolle. Toivon tamän tavan varmistavan sitä, että esineitä ei jätettäisi välille yhtään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti