Yhdessä tekeminen on mukavaa

Yhdessä tekeminen on mukavaa

Pelastuskoiratoiminta

 27.4.15


Viikonloppuna emäntä kurssittautui Pelastuskoiraliiton hälyryhmäkurssilla.  Usva oli käytännön harjoituksessa. Tehtävänä oli noin  kilometrin matkalla suorittaa reittietsintä ja sulkea alue, että sieltä ei ole menty poispäin. Oli meidän ensimmäinen kerta etsinnän suorittaminen liinassa ja huomasi heti kummankin kokemattomuuden liina etsinnässä. On niin paljon vaikeampaa toistuvasti lukea koiran merkkauksia, kuin vain nostaa  jälki, kun tietää  siellä olevan se yksi nostettava. Usva oli aluksi myös vähän hämillään liinan kanssa etsimisestä, mutta käytti kuitenkin nenäänsä. Vähän se kuitenkin arasteli alussa ja kyseli lupia edetä. Meillä jäi tarkistamatta yksi jälki kun unohdettiin, että voidaan edetä ainakin 50 metriä karttaan ilmoitetulta rajalta ja Usva odotti meiltä  etenemistä kiltisti ja minä en luottanut sen hienovaraiseen ilmottamiseen hajusta. Seuraavaksi laskin välillä liinasta irti että saa liikkua hieman vapaammin ja saa hieman tuttuuden tunnetta etsimiseen. Merkkas selvästi alueen sisällä olevasta hajusta, josta ilmotettiinkin johto ryhmään ja tehtävä siirrettiin alueen sisäpuolella olevalle koirapartiolle. Me jatkettiin alueen sulkemista ja noin 50 metriä ennen alueen loppua. Usva ilmotti vahvasti haukulla hajusta ja luvan kanssa päästettiin etsimään Se teki kovasti töitä,  sillä haju kierti aika lailla ympyrää.  Paikka oli aukean reunassa oleva metsä kaistale, jonka takana nousi hiekka kumpu ja   vasemmalle nousi vielä ylämäkeen. Maalimies löytyi ja ilmaisu oli tosi räväkkä. Ilmaisun lopussa paikalle tupsahti alueen keskellä etsinyt toisen partion koira tsekkaamaan tilanteen ja kun vissiin huomasi meillä olevan homma hallinnassa lähti jatkamaan hommia. :D Koirat eivät noteeranneet toisiaan.  Lopuksi harjoiteltiin esine etsintää mikä ei onnistunut ollenkaan. Alustavasti näytti siltä, että koira ei oikein tiennyt mitä se etsii ja toisekseen se ei noteerannut esinettä ainakaan, että olisin huomannut. Tosin siinä ei kuulemma ollut paljon hajua, kun se oli sankko  oli viety suoraan varastosta ulkovaatteen päällä kainalossa ja tungettu ulkosivut sitten vielä onkaloon niin että sisäpuoli oli vain näkyvissä. Ei ehkä meidän tasoinen esine-etsintä :D Lisäksi esineen jättänyt/hajustanut kulki vielä meillä matkassa. Yrittikin ilmasta sitä ihmistä. Tiiä sitten olisko hämääntynyt, kun sama haju kulki matkassa. Sai sitten pikapalauttavan hanskan hakea onnistuneesti. Täytyy testata samanlainen uudestaan ilman, että sama ihminen kulkee matkassa.


Kun jäi ylimääräistä aikaa kurssilla niin Myrskykin pääsi ettimään. Hyvällä etäisyydellä  liikkui ja nousi semmoisen 10m korkean sora kummun päälle ylhäällä lähes pysty suoraan. Alas tullessa luisteli vähän soran mukana jarrut tanassa vain ja alhaalla piti jäähä mesästämmään pomppivia kiviä hetkeksi. Sitten käskystä jatkoi etsimistä ja uudestaan kiipesi kummun päälle toiselta sivulta ja takapuolelta alas  missä sitten maalimies olikin. Pari kolme haukkua ja palkkio. Vieras paikka, vieras maalimies, 3,5 tuntia autossa odottamista ennen suoritusta lukuun ottamatta pissahyppelyä kahvitauolla. Ihan hyvin puolivuotiaalta 10 etsintä harjoitusta takana. Kurssin lopuksi ihmiset kävi ruokailemassa. Ennen sitä kuitenkin kävin tekemässä noin 100 metriä pitkän kimmurtelevan metsäjäljen, jonne laitoin joka askeleelle melkein namia,  kaksi 90 asteen kulmaa ja kannellinen ruokakuppi päässä. Jälki kerkesi vanhentua puolitoista tuntia. Nyt vauhti oli rauhallista eikä tarvinnut jarrutella. Hihna läysällä mentiin  eikä enää yrittänyt kiertää takaisin. Kulmat pähkäili nyt ihan itsenäisesti ja erkani jäljestä kulmassa noin puoli metriä-metrin verran hakien koko ajan rauhallisesti kiertäen tai eri suuntiin hakien jäljen jatkumissuuntaa. Työskenteli tosi keskittyneesti koko ajan ja eteni askel askeleelta koko jäljen. Lopussa kun purkki löytyi jäljen päässä oli  kehuista häntä ropelina, korvat mieli hyvästä pään myötäisesti ja asettui itse käskemättä maahan odottamaan purkin avaamista. Maahan menoa jäljen lopussa en ole opettanut vielä ollenkaan ja tuli semmoinen sniif hetki, että vitsi Myrskyn  mielestä  löydettiin tää yhessä ja yhessä oltiin tyytyväisiä onnistumiseen.

Kaiken kaikkiaan päivä oli hieno  ja opettavainen, mutta tuo Myrskyn jälki kyllä kruunasi päivän. 
Tällä hetkellä pääsääntöisesti pelastuskoiratoimintaa reenataan Vuohiniityn Aamu-Usvalla (Usva)
Usva on suorittanut Pelastuskoirapuolen henkilöetsinnän perus- ja loppukokeet. Tämän vuoden aikana pyrimme pääsemään VIRTA-testin läpi. Jäljestystä on myös tehty Usvan kanssa jonkin verran. Tällä hetkellä harjoittelemme varmuutta esine ilmaisuun. Kehrä tulee emänsä perässä etsii jo hyvin varmuutta maalimiehille ja ilmasun vahvistusta reenataan. Myrsky aloittelee pentuharjoituksia nenänkäyttöä ja  maalimiesten mukavuutta. Alunperin ajatuksena oli reenata vain kahta koiraa Usvaa ja Kehrää. Mutta kun Myrsky saapui meille sen yhteistyöhalu ja rohkeus sekä vahva nenänkäyttö vähän kuin pakotti aloittamaan pelastuskoiraharjoituskset.


Tänä keväänä olimme myös esimerkki koirina laviinietsintäkoulutuksessa pelastuskoiraliiton kouluttajaseminaarissa. Yllättävän nopeasti vahvistui koiralla halu kaivaa lumen alta maalimiestä, kun etsinnän perusteet oli hallussa. Hyvin varmasti onnistui etsinnät eikä Usva jättänyt hyvin lähekkäinkään olleita maalimiehiä etsimättä. Edelleen myös ihan uudessa tehtävässä näkyi se maalimiesvarmuus mitä alunperin on työstetty. Kun koiralla  on halu päästä maalimiehen luo on aika sama mitä esteitä sille eteen heittää. Parilla toistolla pienestä räpimiestä päästiin ja täysillä kiihtyneeseen kaivamiseen. Myöskään onkaloon meneminen ei ollut ongelma. Saatiin mukava vaihteleva harjoitus vieraasta paikasta, vieraista maalimiehistä, isosta joukosta häiriöihmisiä ja muutamista lapioihmisistä etsintä alueella ja tietenkin hajun seuraamisesta lumen alle. Usvan kanssa onkin seuraavaksi kunnon kasvatusta (sekä ohjaajalle :D ) sekä etsintään kestävyyden harjoittelua

Myös Myrsky oli toisena päivänä matkassa lumietsintä kurssilla, jotta saatiin vähän eri ikäisiä harjoituskoiria.Aamulla tulin hieman aikaisemmin ja tutustutin Myrskyn paikkaan. Kävin myös muutaman valmiiksi edellisenä päivänä kaivetun onkalon läpi sen kanssa niin että innostin sitä Usvan avustuksella menemään sinne ja palkkasin onkaloon heitetyllä namilla ensimmisestä varovaisesta lähestymisesetä päästiin 5 toistolla (5 onkalossa käyntiä) jo innokkaaseen onkaloiden omatoimisen tutkimiseen. Myrskyn vuoron tullessa suunnittelin sille itse harjoituksen jossa ensin myrsky näki maalimiehen menemisen ja se jäi ihan näkyviin. Pientä hetsausta samalla mutta kuitenkin rauhoittavalla äänellä kiinni pitäen. Tulos olikin vauhdikas lähtö maalimiehelle suoraan. Toinen oli sitten samanlainen näkölähtö mutta nyt maalimies meni osittain onkaloon. Sama lähetys ja edelleen Myrsky lähti innokkaasti ja syöksyi maalimiehen luokse jopa onkaloon asti. Kolmas Myrsky näki lähdön mutta sitten pyöräytin sen pois jotta maalimies kerkesi kokonaan toiseen onkaloon piiloon sitä ei kuitenkaan peitetty. Sitten muina miehinä lähettiin sinne suuntaan kävelemään ja Myrsky kävikin hienosti ensin tsekkaamassa edellisen kerran onkalon ihan perälle asti ja seuraavaksi se kutsuani seuraten lähti suuntaani ja pysähtyi kuin seinään saatuaan hajun maalimiehestä ja  suoraan onkaloon maalimiehen viereen. Eikä sillä ollut kiirettä pois sieltä, olis voinu jäähä hengailemaan sinne ruoan syötyäänkin :)

Pari pimeäetsintää valmiiksi piilossa oleville maalimiehille on tehty eikä niissä ole ollut ongelmaa. Myrsky opettelee kotona haukkumaan palkkiosta erikseen. Maalimiehistä rakennetaan kuitenkin  vielä maailman kivoimpia ihmisiä, siksi se saa suoraa palkkiota vielä jonkin aikaa.
Harjoituksia tehdään hyvin harvakseen, jotta mielenkiinto säilyisi maalimiehiä ja etsintää kohtaan.
Myrsky onkin tehnyt kaikenkaikkiaan 5 harjoitusta nyt tämän vuoden puolella ja kolme pikku hajuharjoitusta yhdistettynä ihmiseen noin 10-12 viikkoisena. Sekä yhden harjoitusjäljen noin 40 metriä minkä se suoritti oikein hienosti alun noin 5 metrin jälkeen se jo pääsi aika hyvään rytmiin hakien askel kerrallaan namia.


Kehrä on myös aloittanut hakuhommat. Se etsii hyvin vauhdikkaasti on huomattavasti vilkkaampi kuin emänsä. Tällä hetkellä vahvistamme maalimiesmukavuutta ja samalla jo alamme haukkuilmasuun hakemaan varmuutta.  Viime syksynä sillä oli epävarmuutta varsinkin peitettyjen maalimiesten ilmasussa. Vasta yksi harjoitus on tehty talvitauon jälkeen  vielä en tiedä missä ollaan menossa.  Edellinen reeni kuitenkin pimeässä oli hyvin suoraviivainen hakua ilman epäröintiä. Valmiiksi olevalla maalimiehellä umpihankeen menolla.


                                      

                                                           Esine etsintää

Viime syksynä alettiin jo vähän Usvan kanssa harjoittelemaa esine-etsintää. Aloitettiin mukavista esineistä ja ruokapalkalla. Nouto on jo opetetttu aikaisemmin. Usva siis noutaa esineet. Aluksi aloitin esineitä heittämällä, niin kuin olisi noudosta kysymys.Esineet oli palloksi pyöritelyjä sukkia tai leluja. Sitten kävin laittamassa esineet nurmikolle valmiiksi. Aluksi esineissä oli sisällä ruokaa, jotta kiinnostus olisi alussa suuri esineisiin. Kinder munien sisällä olevat muovimunat  toimii tähän tarkoitukseen erittäin hyvin :) Alun perin Usva ei ole tykännyt esineiden suuhun ottamisista yhtään. Muovimunat olivat kuitenkin sen verran pineisä ja napakoita että Usva ei saanu niitä itse ihna hetiauki ja kerkesin pyytämään sen aina luokse jossa avasin namit sille. Samalla vahvistu esineet tuominen minulle. Talven aikana on pari kertaa reenattu erilaisia esineitä. kuten kovia muoviputkia, avainnippuja, harjoja yms.  Nyt otin sisällä pienempiä esineitä ja hieman epämiellyttäviltä suuhun tuntuvia. Aloiten reenin jo eilen etsittämällä sukkapalloja olkkarissa jotta alkais muistuttelemaan reeniä mukavalla esineellä. Tänään ensin aloitin sukkapallolla ja sitten seuraavaksi noin 6 cm pitkä ompelukoneen  ruuvimeisseli ja noin 4 cm pitkä pikkurillin paksuinen metallijousi. Molemmat yllätyksekseni tuli vain pientä epäröintiä suuhun ottamisessa ruuvimeisselillä lukuunotttamatta vauhdikkaasti. palkkioksi oli varattu erityisherkku näille vaikeimmille esineille.Vire oli hyvä kuitenkin, vaikka epäröintiä oli vähän suuhun ottamisessa. Varmuutta vielä voisi olla tuomisessa ettei, niin hanakasti pudottaisi palkkion toivosssa esinettä. nyt on kuitenkin alussa keskitytty esineiden hakemisesta tekemään positiivinen juttu ja siinä ollaan nyt onnistuttu. Nyt sitten odotellaan, että saataisiin tuota lunta pois ja päästäisiin viemään tätä esine intoa jäljelle myös. Ehkä me kuitenkin käydään vielä se jälki koe ennen virta-testiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti